Strona główna > Indonezja > Kuchnia w Indonezji, czyli czego warto spróbować

Indonezyjskie dania są bardzo niedoceniane, w porównaniu do innych południowo-azjatyckich kuchni. Tymczasem znane niewielu indonezyjskie potrawy tworzą jedną z najbardziej aromatycznych i bogatych kuchni świata. Czego powinieneś spróbować w trakcie podróży do Indonezji?

Indonezyjskie Satay
Satay to nic innego, jak mięsne szaszłyki, które są grillowane, a następnie polewane pysznym sosem orzechowym. Brzmi dziwnie? Kiedy już spróbujesz, będziesz zastanawiać się, dlaczego do tej pory nie słyszałeś o tym pysznym sosie. Satay to krajowa potrawa. Jest sprzedawana niemal wszędzie, od sprzedawców ulicznych, po świetne restauracje. To danie najlepiej jeść z ryżowymi ciasteczkami i sałatką cebulową. Indonezyjczycy zwykle robią swoje satay z kurczaka, baraniny lub koźlęciny.

Nasi Goreng
Inną narodową potrawą w Indonezji jest Nasi Goreng. To tradycyjny, smażony ryż z sosem sojowym i odpowiednimi przyprawami. Serwowany jest tutaj praktycznie o każdej porze dnia, ze wszelkimi możliwymi dodatkami. Bardzo często towarzyszą mu smażone jajka lub chrupiące rybne krakersy.

Gado Gado
To indonezyjska sałatka podawana w rozmaitych wersjach. Różne rodzaje warzyw miesza się w niej ze znanym w Indonezji słodkim sosem ketjap manis oraz sosem sojowym. Często dodaje się do niej gotowane jajko lub smażone tofu. Idealne danie dla wszystkich wegetarian!

Rendang
Jeśli lubisz indyjskie jedzenie, rendang to potrawa, której musisz spróbować! To suche curry, rodzaj gulaszu, pochodzącego Padangu w Sumatrze. Podstawowym składnikiem jest oczywiście mięso. Danie wzbogaca mieszanka mleka kokosowego gotowanego z dużą ilością przypraw, która nadaje potrawie niezwykle bogaty i pikantny smak. Często robione jest z wołowiny, ale istnieją także inne warianty, takie jak rendang z kurczaka, baraniny lub koźlęciny.

Nasi Uduk
Nasi Uduk to kompletny posiłek składający się z ryżu gotowanego w mleku kokosowym, różnych warzyw i smażonego kurczaka. Często zawiera gotowane jajka, anchois i chrupki Emping oraz smażoną cebulę. Nie ma prostszego indonezyjskiego dania. Nasi Uduk należy, w związku z tym, do najpopularniejszych potraw ulicznych. Za pół dolara, można się najeść do syta!